ÄLVSBYN

Brandmännen dåligt utbildade

Ser allvarligt på bristerna
1:21 min

Försvarsmaktens inspektion på flygplatsen i Vidsel avslöjar stora brister kring räddningstjänsten.

Försvarsmaktens inspektion på Vidselbasens flygplats avslöjade stora brister vid räddningstjänsten på flygplatsen.

Bland annat visade det sig att flygplatsbrandmännen inte kunde hantera vital räddningsutrustning.

– Det är några som hade missat sina årliga läkarkontroller som man måste gå för att få rökdyka, så på den punkten blev vi underkända och vi har rättat till det omgående efter det kom fram, säger Robert Andersson, chef för räddningstjänsten vid Vidselbasen.

Rapporten visade på allvarliga brister hos Vidselbasens räddningstjänst. Förutom missade läkarkontroller som behövs för rökdykning så saknades kunskapen om var viss utrustning fanns vid en eventuell utryckning kring ett flyghaveri.

– Det handlade om kanonen vi har på våra utryckningsfordon, hur man ska gå tillväga om styrningen inte fungerade, och då fanns det viss tvekan hos en del räddningsmän på några sekunder på den frågan, säger Andersson.

Någon tvekan har man inte råd med?

– Den tiden finns inte, det ska sitta i ryggmärgen.

Robert Andersson ser punkterna som mycket allvarliga och trots att han jobbat i 20 år så har han inte mottagit så allvarliga brister som nu.

– Nej, den här allvarlighetsgraden har jag inte varit med om här tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".