Hövdingen om gruvprojekt

Ett stickspår mellan Malmbanan och Aitik, som behövs för att förverkliga ett projekt med gråbergsexport, kan finansieras enligt samma modell som Arlandabanan. Det föreslog Landshövding Kari Marklund vid en uppvaktning igår.
Igår eftermiddag uppvaktades Landshövding Kari Marklund av representanter för gruvföretaget Boliden och gruvfacket metall. Hövdingen informerades om projektet som går ut på att exportera gråberg, som är ett restavfall från gruvverksamheten i Aitik, och importera rötslam. Det sistnämnda för att täcka det gruvavfall som uppstår i Aitik. Enligt tidigare uppgifter kan projektet ge mellan 40 och 50 nya jobb och förlänga livslängden vid gruvan. Men för att det ska lyckas måste ett järnvägsspår byggas mellan Malmbanan och Aitikgruvan. Det var i huvudsak finansieringen av detta stickspår som diskuterades när parterna möttes i Luleå sent i går eftermiddag. Landshövding Kari Marklund anser att en möjlig finansierinsmodell kan vara den som användes när Arlandabanan byggdes. Det handlar om delfinansiering från EU i något som kallas PPP Privat Public Partnership, dvs att privata och offentliga finansiärer samverkar. Dessutom tror Landshövdingen att EU s mål 1 medel kan bli aktuella eftersom det handlar om att skapa nya jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista