1 av 3
Kirunagruvan. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 3
Peter Nideborn
3 av 3
Monica Isaksson
MALMFÄLTEN

Bostadsbristen stoppkloss

2:15 min

Trots ett stort behov av arbetskraft till Malmfälten kommer det att bli svårt att få nyanlända invandrare att stanna kvar. Det befarar både Arbetsförmedlingen och Kiruna kommun. Anledningen är bostadsbristen.

Idag sker en stor förändring i integrationspolitiken. Arbetsförmedlingen tar över ansvaret från kommunerna för att skynda på invandrares etablering i arbets- och samhällslivet.

Arbetsförmedlingen ska hjälpa nyanlända att bosätta sig på rätt plats i Sverige, där just den personen eller familjen har bäst möjligheter till jobb och utbildning.

Trots att det i norr finns ett stort och ökande behov av arbetskraft så tror Peter Nideborn vid Arbetsförmedlingen i Kiruna att han kommer att tvingas vinka av kompetens och erfarenhet.

– Tittar vi på Kiruna och Gällivare där vi har gruvnäringen och alla verksamheter som arbetar kring den näringen så har vi ett jätteproblem här i norra Norrbotten och det är ju bostäderna. Det finns inte platser för de nyanlända att stanna kvar, säger han.

Det betyder att Arbetsförmedlingen i Kiruna kommer att hålla i etableringssamtal med nyanlända, kartlägga och planera. Men när det sen kommer till att ta klivet ut i arbetslivet är det stopp.

– På grund av bostadsbristen kommer det inte att finnas lediga bostäder här uppe utan ska de få hjälp med bostad så är det någon annanstans i Sverige, säger Peter Nideborn.

Det betyder också omvänt att om till exempel arbetsförmedlingen i Malmö tar emot en nyanländ person som jobbat som gruvabetare i sitt hemland så kan inte Arbetsförmedlingen i Malmö hänvisa till Malmfälten.

– Så kommer det att bli, säger Peter Nideborn.

Kiruna har en överenskommelse med Migrationverket om att ta emot 30 personer varje år. Men Monica Isaksson vid kommunens arbetsmarknads- och integratonsavdelning tror att det blir färre nu. För nu kan hon inte längre jobba med väldigt lång framförhållning för att komma över lediga lägenheter.

– Med så kort varsel på att få fram lägenheter som jag tror att det kommer att bli framöver blir det svårt att fylla överenskommelsen vi har med Migrationsverket och länsstyrelsen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista