Gemensamma jobb i Barentsområdet

Arbetsförmedlingarna i Norrbotten vill se hela Barentområdet som en enda arbetsmarknad. Det här är målsättningen med projektet Polstjärnan som ska ge mer kunskap om situationen i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Projektet Polstjärnan ska ta fram en gemensam arbetsmarknadsstatistik med information om hur det ser ut inom olika branscher och även en hemsida med information om alla regler som finns i respektive land.

För tillfället befinner sig 14 chefer från arbetsförmedlingar i Murmansk län i Ryssland på besök i Norrbotten för att lära sig om hur AMS i Sverige jobbar. Igår besökte de Nyföretagarcentrum i Luleå och Arbetsförmedlingen där de gick igenom det svenska systemet.

I dag besöker delegationen bland annat företaget Polarbröd i Älvsbyn. Om ett par veckor åker representanter från Norrbotten till Ryssland på en liknande studieresa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista