Joakim Jonsson berättar ikväll om sitt liv med den obotliga smittan.
Luleå

Han vill bekämpa fördomarna

1:31 min

Ikväll uppmärksammas internationella aidsdagen med en rad aktiviteter på Lillan i Luleå. Tanken är att slå hål på fördomar runt sjukdomen och samtidigt upplysa om riskerna.

Det är organisationen Noaks Ark som anordnar kvällens tillställning i samarbete med bland andra Luleå Hockey, LF Basket och flera Luleåprofiler.

Publiken kommer även att få träffa den hiv-smittade Joakim Jonsson och ställa sina frågor till honom.

– Jag får alla möjliga frågor när jag är ute i skolor och föreläser, säger han.

För fem år sedan hade Joakim Jonsson sex med en hiv-smittad kille och kondomen sprack. Två veckor senare blev han så sjuk att han måste åka in på sjukhus – något som visade sig vara tur i oturen.

– Jag fick en kraftig primärinfektion, vilket var bra för mig. För då upptäcktes det snabbt att jag var smittad.

Idag är Joakim 29 år gammal. Han jobbar som personlig assistent, driver ett skrädderi på sidan om och dejtar. Med andra ord lever han ett rätt normalt liv för en svensk 29-åring – och det har han den svenska sjukvården att tacka för.

– Vi har väldigt bra hiv-vård i Sverige idag med gratis bromsmediciner. Däremot behöver vi fortfarande jobba med fördomar och diskriminering.

Ska man då vara kaxig då när det gäller hiv, om man bor i Sverige?

– Nej, för även om det fungerar medicinskt sett, så får det andra följder att man har hiv.

Ett exempel är att informationsplikten som finns för hiv-smittade i Sverige, som innebär att man måste tala om för sexpartners och personer som kan tänkas komma i kontakt med ens blod att man är smittad.

– Det är inte kul alla gånger, säger Joakim Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista