SAS uppvaktades och presenterade samtidigt fler flygturer.
Kiruna

SAS rycker in i Kiruna

1:39 min

I januari lämnar flygbolaget Norwegian Kiruna och Höga Kusten Flyg drar ner till enbart en tur i veckan till och från gruvstaden. Men hos Kirunas kommunikationsråd var det ändå glatt idag.

I Kiruna stadshus uppvaktades SAS med en bit graverad magnetit från gruvan som tack för 50 flygår.

I januari överger deras konkurrent Norwegian Kiruna flygplats. SAS ansvariga för inrikeslinjerna Lennart Dufva lovar att de därför sätter in fler plan.

– Vi kommer att ha två frekvenser per dag från Kiruna. Det har ju bara varit en frekvens vissa dagar i veckan. Och där har vi nu lagt till så att det finns två frekvenser samtliga dagar i veckan.

För något år sedan gjorde SAS neddragningar på Kirunaflygen. Men nu när de blir i stort sett ensamma på banan ser Lennart Dufva en ljusning.

– Det har över en tid nu varit en tuff situation för SAS på Kiruna. Men samtidigt ser vi nu att vi har den här situationen och att vi har möjlighet att öka på turerna så vi tror att vi kan få en lönsamhet här, säger Lennart Dufva.

– Det är sannolikt så att marknaden i dagsläget inte är tillräckligt stor för att det ska kunna vara flera operatörer som kan operera här med lönsamhet, säger han.

Bland företrädarna för Kirunas näringsliv och turism som också var med på kommunikationsrådets möte var det mer hopp förtvivlan trots ett förlorat flygbolag.

– De direkta effekterna vi fick när Norwegian aviserade att de skulle lägga ned linjen till Kiruna var direkta avbokningar för våra turistanläggningar. Men nu känner vi oss positiva när vi har den här dialogen med SAS. Vi har fått veta att de lägger in fler turer och större plan, säger Erica Carlsson, tillförordnad vd vid turismorganisationen Kiruna Lappland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista