1 av 2
Palsmyrlandskap på Tavvavuoma i norra delen av Kiruna kommun. De högsta palskullarna på bilden är fem meter höga. Foto: Susanne Backe, Länsstyrelsen i Norrbotten.
2 av 2
Susanne Backe.
NORRBOTTEN

Unik naturtyp hotad

1:44 min

Palsmyrarna, en av Sveriges mest sällsynta naturtyper, kan vara på väg att försvinna utan att någon vet exakt hur fort det går eller hur stora ytor som hotas.

Palsmyrar är våtmarker där höga kullar av torv och is bildas, och som antas få svårt att klara sig om klimatet blir varmare. Därför försöker Länsstyrelsen i Norrbotten ta fram en helt ny metod för att övervaka palsmyrarna.

– Vi laserscannar ett antal palsmyrar, och det görs med hjälp av ett flygplan på 700 meters höjd. Och det man får är en väldigt detaljerad tredimensionell terrängmodell, förklarar Susanne Backe som jobbar med miljöanalys på länsstyrelsen.

Palsar är de upp till sju meter höga kullar av torv och is som kan bildas på myrar med rätt förutsättningar - som liten nederbörd och låg årsmedeltemperatur. Och med hjälp av laserscanningen kan man se kullarnas höjd och jämföra förändringar mellan åren. Flygplanen täcker större områden än mätningar på marken säger Susanne Backe.

– Om det är en fungerande metod hoppas vi på att vi kan samarbeta med Finland och Norge och kanske Ryssland och övriga länder som har palsar.

På palsmyrar trivs många fågelarter, och växtligheten varierar också en hel del. I Sverige finns myrarna bara i Norrbotten, till exempel Tavvavuoma norr om Kiruna.

Nu efter det första året av några års metodutveckling har man sett palsar som smält och sjunkit ihop, helt enkelt kollapsat. Men något ganska oväntat har också dykt upp.

– Vi har hittat ett ställe där det faktiskt finns en hel del nya palsar, palsembryon. Och de kommer att bli jätteintressanta att följa och se vad som händer med dem. Om de kommer att fortsätta att växa sig till större palsar eller om de redan som små kommer att kollapsa. Och det här kommer laserscanningen att kunna hjälpa oss med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista