Lena Lahti. Foto: Sarah Arildsson/Filmpool Nord.
Luleå

Hon fick sparken

En spark i guld och 30 000 kronor fick i går filmarbetaren Lena Lahti när hon tog emot Filmsparken under filmkonventet som pågår i Piteå.

Stipendiet delas ut av Filmpool nord, Norrbottensakademien och Luleå kommun och årets mottagare var överraskad och glad.

-- Det är jättekul och kul att få lite uppmärksamhet. Jag blev så överraskad att jag inte kom på att hålla tacktal, säger en trött Lena Lahti dagen efter prisutdelningen.

I motiveringen till varför Lena Lahti får årets filmspark skriver juryn bland annat :

"En filminspelning är fortfarande en arbetsplats som i princip ser ut som den alltid har gjort. Den är ofta hierarkisk och full av synliga och osynliga regler. Den är verkligen lite ålderdomlig ur ett arbetsplatsperspektiv. Därför är det extra häftigt att en professionell kvinna mitt i livet utökar sin frilansexistens med att våga sig in i denna bransch."

Lena Lahti jobbar med flera olika saker under en inspelning, ibland är hon stillbildsfotograf vid andra tillfällen är hon ansvarig för att hitta statister, småroller eller miljöer.

– Jag trivs så fantastiskt med det jag gör, det är så kul, säger en lycklig vinnare av Filmsparken 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista