Kalix

Elevhälsans arbetsmiljö brister

1:22 min

Kalix kommun riskerar böter på 100 000 kronor om den inte rättar till bristerna inom Elevhälsan.

Enligt Arbetsmiljöverket så har elevhälsan brister som tidigare påpekats men inte åtgärdats.

- Det är bra för oss att vi får lite hjälp av Arbetsmiljöverket, säger Ingela Resin, skyddsombud för Vårdförbundet och skolsköterska i Kalix.

I arbetsmiljöverkets rapport så skriver de att vid en uppföljning i mars 2010 så fanns flera brister kvar efter tidigare påpekanden. Bland annat har arbetsgivaren inte bedömt hur arbetsmiljön påverkats efter de neddragningar som gjorts och kommer att göras inom elevhälsan.

Bland annat så har det tidigare funnits en skolläkare som nu dragits in. Neddragningar har också gjorts med en tjänst bland kuratorerna och tal- och specialpedagogerna.

Det utökade vaccinationsprogrammet för elever inom grundskolan som innebär en ökad arbetsbörda för elevhälsan anser arbetsmiljöverket inte heller har utretts av arbetsgivaren. Den innebär att antalet vaccinationer ökas från tre till sju per år.

Och som det ser ut i dagsläget så hinner elevhälsans personal bara med det allra viktigaste säger skolsköterskan Ingela Resin:

- Vi hinner bara med det lagstadgade. Det förebyggande arbetet som vi tidigare hann med har vi fått lägga ner och det känns inte bra när vi vet att rökningen ökar och att de unga tjejerna i Kalix mår allt dåligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista