1 av 3
Nya och bättre handskar utvecklas med ny mätmetod. Foto: Scanpix.
2 av 3
Anders Linné och Ulla Juntti mäter värmeförlusten i händerna. Foto: Magdalena Martinsson/SR
3 av 3
Det är lätt att få köldskador på händerna. Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.
Kiruna

LTU forskar på kalla händer

1:37 min

En helt ny mätmetod för kalla händer presenteras idag i Kiruna, där Luleå tekniska universitet arrangerar en konferens om kyla.

Det är viktigt att hålla koll på cirkulationsförändringar i händerna, speciellt för de som jobbar utomhus i kyla. Det säger Ulla Juntti som är vice föreståndare vid järnvägstekniskt centrum vid Luleå tekniska universitet.

– Är det minus 30 grader och man ska ta i kalla ytor finns det en stor risk att man får köldskador eller förfrysningsskador. Jobbar man kontinuerligt flera år i rad kanske man utvecklar vita fingrar och i slutändan kanske man måste amputera ett finger som tappat sin cirkulation.

50 deltagare från Sverige och Europa samlas under två dagar i Kiruna på LTU:s konferens med fokus på drift och underhåll av infrastruktur i kallt klimat.

I ett hörn står en värmekamera och en dataskärm där ett foto av händerna visas. Universitetet inleder nu forskning om kalla händer. Det är ett samarbete med Luleåföretagaren Anders Linné som utvecklat mätmetoden.

– Det här är nytt. Vi har nu patent på metoden i Sverige. Och vi har sökt patent internationellt, säger Anders Linné.

Ulla Juntti säger att det här kan komma att leda till många förändringar i vår omgivning, till exempel att man byter till material som inte förstärker kyla.

– Det är helt vansinnigt att ha metallhandtag som det kan vara på affärer till exempel, det kan leda till skador på händerna om man håller i det en stund. Och det har kommit skidstavar nu där man tagit bort korken och ersatt med plast. Det betyder att värmen avleds från händerna och hamnar i staven. Om jag använder den där staven och får en bestående köldskada, tappar funktionen i ett finger och blir fumlig för resten av mitt liv får det oerhört stor påverkan för mig som individ. Det finns massor av områden som går att förbättra genom att vi får ökad kunskap om hur människor påverkas av kyla, säger Ulla Juntti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista