Norrbotten

Lavinprognoser i vinter

I vinter inleds ett pilotprojekt med lavinprognoser i de alltmer välbesökta svenska fjällen. Från och med sportloven kommer prognoser att finnas tillgängliga för några testområden.

Det är Fjällsäkerhetsrådet i samarbete med SMHI som ligger bakom initiativet med att via prognoser kunna förutspå lavinfaran.

Syftet med de nya lavinprognoserna, inklusive arbetet med att hålla dem uppdaterade, är att bidra till större försiktighet i områden med lavinrisker och att generellt höja lavinkunskaperna bland fjällens besökare

Arbetet med att ta fram lavinprognoserna börjar med att lavinexperter gör bedömningar ute på fjället och testar snöns stabilitet. Inom varje område kommer ett antal observatörer finnas som kontinuerligt förser lavinexperterna med information. Utöver dessa observationer levererar SMHI speciella fjällväderprognoser som underlag för en sammanvägd bedömning av lavinrisken för de kommande dagarna och vilka rekommendationer som är lämpliga.

Motsvarande lavinprognoser görs redan i Alperna och Nordamerika. De kompletterar de dagliga bedömningar av aktuell lavinrisk som görs på många skidanläggningar. Lavinprognoserna är mer utförliga, täcker större områden och gäller för en längre tidsperiod.

Enligt preliminär statistik omkommer sex till tio svenskar i lavinrelaterade olyckor årligen. Över 90 procent av dödsfallen sker i andra länder och därför är det viktigt att höja de allmänna kunskaperna kring laviner även bland svenskar som åker skidor utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".