Finsk seger efter miss i stadsmaran

Tättrion visades fel väg vid varvningen på halvmaran och hamnade hopplöst efter när Luleå stadsmara avgjordes på lördagen.

– Det här får inte hända, det är inte acceptabelt, beklagade tävlingsansvarige Mats Fåhraeus.

Istället blev det finsk seger genom Kauko Tuisku från Rovaniemi på tiden 1.15,54 över 21 kilometer.

Totalt deltog 2 761 i de olika loppen (3,5 km och 2 km för barn, 20 km och 11 km på inlines, Gymnasieutmaningen på en mil löpning respektive inlines, Luleå kommuns kretslopp, 6 km, Universitetsmaran över 21 km och Ferruformmilen) varav 166 i halvmaran. Det långa loppet avgjordes dock efter en arrangörsmiss.

Efter att tättrion halvvägs in i loppet visats fel väg och därmed tappat mycket tid bröt vederbörande loppet.

– De var förstås jättebesvikna och det här får inte hända, det är inte acceptabelt. Det var en funktionär som skulle visa motorcykeln som visar vägen för löparna var banan gick och den personen var inte på plats, och det fick stora konsekvenser. Vi ska se över det här och kompensera löparna på något sätt, berättade tävlingsansvarige Mats Fåhraeus.

Först in på upploppet kom istället Kauko Tuisku från Rovaniemi på tiden 1.15,54 över 21 kilometer och tvåa hans klubbkamrat Olavi Peura. Trea blev Magnus Säveros från Nilivaara IS. Bästa dam blev Marie Eriksson, Tväråselets AIF på 1.27,56 som kom tvåa på milen i fjol men som i år vann i sin första halvmara.

– Det var inte förväntat. Jag höll ett ganska jämnt tempo och det är svårt att veta hur hårt man kan gå ut, så det är jätteroligt, sa hon efter loppet.

André Pettersson
andre.pettersson@sr.se

Reportage från stadsmaran i Sportextra
på annandag pingst efter klockan 17 i P4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".