Luleås politiker tvekar om plan som sparar miljö och pengar

Luleå kommun kan tjäna flera miljoner kronor om året på att minska sitt eget bilåkande. Även miljö, folkhälsa och trafiksäkerhet blir vinnare. Det anser Vägverket som granskat den handlingsplan som miljösamordnaren i Luleå lade fram för två år sedan.

Trots att planen redan då den presenterades visade på vinster så har den inte lett till nåt politiskt beslut. Men nu har alla åtgärderna fått en prislapp och då tror Ulf Pilerot på Vägverket att det ska bli bättre fart på politikerna.

Miljösamordnaren i Luleå, Lena Bengtén, tror det går att spara tre miljoner kronor om året i ett första steg. Som ett exempel nämner hon fördelen med att använda tjänstebilar istället för privata bilar.

- Mest skulle kommunen tjäna på att personalen använder tjänstebil i stället för privatbil i tjänsten. Fem kronor per mil i ren vinst, säger hon.

Det som enligt Lena Bengtén ger de snabbaste vinsterna för ekonomi, miljö, hälsa och trafiksäkerhet är bättre samordning av resorna. Det skulle kunna åstadkommas med fler tjänstebilpooler, cyklar, busskort och en transportsamordnare som utbildar och informerar.

Vägverket bjöd på jobbet med att värdera alla hennes 35 förslag och nu hoppas hon än en gång på ett politiskt beslut om planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista