Politiker erkänner att de sölat med beslut

Luleå kommun har sölat med besluten om en handlingsplan för att minska sitt eget bilåkande. Det erkänner idag tekniska nämndens ordförande i Luleå, Margaretha Lindbäck (s).

För ett år sedan lovade Margaretha Lindbäck att sätta fart på arbetet med den handlingsplan som miljösamordnaren la fram redan 2002. Enligt planen skulle koldioxidutsläppen minska och kommunen spara pengar om förvaltningarna minskade sitt eget bilåkande. Men Margaretha Lindbäck har inte hållit löftet om att sätta fart. Planen är fortfarande inte genomförd och hon skyller nu på samma sak som för ett år sedan. Nämligen på för stor arbetsbörda.

Men miljösamordnaren i Luleå har inte legat på latsidan. Kommunledningen har nu fått ett nytt, ännu mer detaljerat förslag, där alla 35 åtgärder fått en prislapp. Vägverket har bekostat analysen, som visar att kommunen i ett första steg kan tjäna tre miljoner kronor om året på att samordna sina transporter och använda tjänstebilar i stället för privatbilar i tjänsten.

- Nu när vi ser det också i pengar då tror jag politikerna inser att det är värt att satsa på handlingsplanen, säger Margaretha Lindbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".