Strejkens skadeståndskrav lever kvar

Skadeståndskraven på kommunerna i Norrbotten efter kommunalstrejken för ett år sedan ligger kvar som öppna sår. Fackförbundet Kommunal anser att kommunerna både begick strejkbryteri och gjorde otillåtna anställningar under strejken.

De påstådda strejkbryterierna behandlas på central nivå, men facket kan göra upp lokalt och ’växla in’ kraven i en lokal förhandling, så att medlemmarna lokalt får ta del av beloppen. I Pajala, Överkalix och Piteå har sådana uppgörelser träffats.

- Vi kan komma överens med arbetsgivaren om en uppgörelse som leder till ett högre lönebud. På så vis går pengarna direkt till medlemmarna, berättar Kommunals ombudsman Gunnel Jäänkenpää

Fortsatt oenighet i Boden och Jokkmokk

Tvisterna kring strejkbryterierna har alltså lösts i några kommuner, men ligger fortfarande kvar i bland annat Boden och Jokkmokk. Även tvisterna kring de otillåtna anställningarna försöker Gunnel Jäänkenpää lösa genom förhandlingar på det lokala planet.

- Ett ärende i Pajala är avklarat. De övriga får vi ta ett i sänder, avslutar hon.

" ...medlemmarna lokalt får ta del av beloppen .."

Gunnel Jäänkenpää
Ombudsman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista