Polisen i Luleå mår dåligt och känner sig överkörda

Personalen vid Luleåpolisen mår dåligt och känner sig överkörda av polisledningen. Anledningen till det är att biträdande närpolischef Holger Liminga ska omplaceras mot sin egen och sina kollegors vilja. 

Holger Limingas omplacering innebär att han tvingas sluta som biträdande närpolischef och istället börja arbeta som befäl i länskommunikationscentralen. Det är något som varken Liminga eller hans kollegor önskar, bland annat har ett drygt femtiotal poliser i Luleå ställt sig bakom en skrvielse för att visa sitt stöd för Holger Liminga.

Omplaceringen ska vara genomförd senast den 14 juni, trots att förhandlingarna mellan polisfack och polisledning inte är slutförda, enligt Peter Wallerström.

- Vi kommer att låta ärendet gå vidare till rättsjuristerna för prövning till arbetsdomstolen, säger Peter Wallerström.

Han säger vidare att förra onsdagen satt polisfacket och arbetsgivaren i förhandlingar, men eftersom arbetsgivaren inte presenterade någon konsekvensanalys ville polisförbundet fortsätta förhandlingarna senare. Polismästaren Göran Millbert ansåg dock förhandlingarna slutförda.

- Vi känner överkörda och maktlösa och vi undrar om det är länspolismästare Karl Bertil Arosenius som ligger bakom förslaget och beslutet, frågar sig Peter Wallerström.

Länspolismästaren har tidigare kritiserats för sina brister när det gäller att vara lyhörd för personalen, men polismästare Göran Millbert säger att han tagit beslutet själv.

- Jag och Arosenius har diskuterat det, men det är jag som tagit beslutet säger Göran Millbert.

Han säger vidare att han tänker genomföra omplaceringen och sen ta diskussionerna.

- Det är ett impopulärt beslut som rört upp stämningen och jag tar det på största alvar, säger polismästare Göran Millbert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista