Inger Oja, utredare på Länsarbetsnämnden

Svag optimism att fler får arbete

Uppdragsverksamheten väntas ge fler jobb det kommande året, men arbetslösheten för män kommer att vara fortsatt hög.
Länsarbetsnämndens utredare Inger Oja uppmanar männen att utbilda sig till traditionellt kvinnliga yrken, för att ta sig ur arbetslöshetsfällan.

Länsarbetsnämnden presenterade idag sin utredning om arbetsmarknadsutsikterna dels för det kommande året, dels för den kommande 10-årsperioden.

Den manliga arbetslösheten i Norrbotten kommer att vara fortsatt hög fram till nästa sommar, men det finns en gryende framtidstro på att fler kommer i arbete genom stora statliga satsningar och inom uppdragsverksamheter som IT-sektorn.

Samtidigt är antalet personer som går i pension fler än antalet unga som kommer ut i arbete. Utvecklingen de kommande 10 åren kommer inte att förändra situationen nämnvärt, för det försvinner lika många jobb i kommuner och landsting som de privata företagen skapar.

Utbildning och åter utbildning

- Det finns inga genvägar för arbetslösa, det är utbildning och åter utbildning som krävs och det gäller särskilt för de arbetslösa män som har traditionellt manlig utbildning, säger Länsarbetsnämndens utredare Inger Oja.

Förre gruvarbetaren Ove Burman i Arjeplog blir färdig undersköterska till jul och han valde att satsa på utbildning när Laisvallgruvan, där han jobbat i 20 år, stängdes.

- Det krävs en attitydförändring om man vill stanna kvar på en ort som Arjeplog, för traditionellt manliga jobb försvinner och det kommer andra yrken in i bilden och jag tycker man ska våga ta steget och prova någonting nytt, säger Ove Burman.

Här väntas fler få jobb:

• Uppdragsverksamhet
• Statliga satsningar
• Bygg/anläggning
• Transport
• Industri
• Hotell/restaurang

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista