Poliser kräver att polismästare avgår

Bråket i polishuset i Luleå blir bara värre och värre. Nu kräver personalen i Boden och Luleå att polismästare Göran Millbert ska avgå.

Personalen vid polisen i Luleå och Boden kräver polismästarens avgång. Anledningen är att Göran Millbert beslutat att omplacera biträdande närpolischef Holger Liminga, något som varken Holger Liminga eller övrig personal vill.

Peter Wallerström är företrädare för polisfacket och enligt honom råder det nu upprorsstämning bland poliserna i Boden och Luleå.

- Medlemmarna kräver en förändring. De har fått nog av Göran Millberts ledarstil, säger han.

Peter Wallerström har fått massor av e-post från medlemmarna som kräver ett stormöte där Göran Millbert ska förklara sitt ledarskap för personalen. Dessutom är det många som skriver att de inte vill ha en chef med den ledarstil som Göran Millbert har.

Omplacerades utan förhandling

Beslutet att omplacera Holger Liminga togs av Göran Millbert trots att förhandlingarna om omplaceringen inte är avslutade. Holger Liminga ska enligt beslutet sluta som biträdande närpolischef och börja arbeta i länskommunikationscentralen.

Snart ska närpolischefen genomgå en operation och istället för att då låta biträdande närpolischef Holger Liminga, som både kan jobbet och är populär bland personalen, ta över så vill Göran Millbert ta in en för tjänsten oprövad person från Kiruna. En person som Karl Bertil Arosenius rekommenderat.

Enligt Peter Wallerström är det också Karl Bertil Arosenius som ligger bakom omplaceringen av Holger Liminga, men låter Göran Millbert ta beslutet utåt.

Karl Bertil Arosenius förordnade som länspolismästare är under bevakning från Rikspolisstyrelsen. Villkoret är att han efter tidigare kritik ska visa upp en ny och mjukare ledarstil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista