Svalt intresse för viktig konferens

Intresset från länets näringsliv är svalt för den stora svensk-italienska konferens, som kommer att hållas i Luleå i mitten av juni. Detta trots att syftet med konferensen bland annat är att öka samarbetet mellan företagarna i de båda länderna.

Konferensen är del i ett utbyte med den italienska regionen Emilia Romagna som påbörjades förra året när bland annat politiker och företagare träffades i Italien. Nu väntas många prominenta gäster till Luleå i samband med konferensen. Bland annat kommer presidenten för Emilia Romagna, men intresset från näringslivet är svalt.

Lena Asplund som är projektledare för den svensk-italienska konferensen tror inte att länets företagare insett vad konferensen kan ge.

- De ser nog inte möjligheterna att knyta kontakter med företagarna från norra Italien, men jag är inte rädd att konferensen blir misslyckad eftersom vi har redan bra representanter från länet. Jag tror att det kommer att bli en succé, men det kan bli ännu bättre om vi får med fler företagare, säger Lena Asplund.

Kommunförbundets ordförande Per Lavander är bekymrad för det dåliga intresset från Norrbotten sida.

- Ja, jag är ängslig för att intresset från länet inte är lika stort som intresset från Italien, säger Per Lavander.

Han hoppas dock att samarbetsprojektet förhoppningsvis ska leda till konkreta samarbetsprojekt.

- Jag tror att vi kan utveckla vår träproduktion och det finns ett stort intresse för vår testregion. Det finns många produkter som skulle må bra av att testas i den tuffa miljön som Norrbotten kan erbjuda, säger Per Lavander.

Konferensen finansieras av EU, Norrbottens län, Västergötlands län, Stockholms regionen samt Nutek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista