Nu ska Norrlandstingens regionförbundet bildas

Det är de fyra nordligaste landstingen, som ska ta ansvar för regionsjukvården, som utförs vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Idag är det samverkansnämnden, som tar det ansvaret, men nu ska det utvecklas. Det säger samverkansnämndens ordförande och landstingsrådet i Norrbotten, Yvonne Stålnacke (s).

Samverkansnämnden ska avvecklas nästa år och ersättas med Norrlandstingens regionförbundet, med kansli i Umeå och 12 politiker från de fyra landstingen i norr. Det föreslår Samverkansnämnden.

De norra landstinget har en ansträngd ekonomi idag, samtidigt som invånarna blir allt färre. Det gör det nödvändigt med ett gemensamt ansvar för regionsjukvården. Regionförbundet ska ta ansvar för universitetssjukhuset i Umeå, när det gäller regionsjukvård, utbildning och forskning.

Norrland är först ut med samordningen, men andra delar av landet kommer efter. Det blir nu de enskilda landstingen som beslutar om satsningen ska göras, men som det nu ser ut är alla parter positiva till det nya regionförbundet. Några ökade kostnader väntas det inte bli

- För patienterna betyder det här förbättringar, säger Yvonne Stålnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista