Studenters affärsplaner hjälper östra Norrbotten

Affärsideer från elever vid Luleå tekniska universitets ekonomlinje kan ge hjälp åt utvecklingen i östra Norrbotten. På torsdag ska 24 affärsplaner, gjorda av elever på universitetet, presenteras i tre paralella seminarier på Brännaberget i Överkalix.

Att utveckla affärsplaner för östra Norrbotten gör universitetet i samarbete med Trevia som är ett EU projekt med inritning på att utveckla företagen i Pajala, Övertorneå och Överkalix.

- Vi såg det som en möjlighet att hjälpa de på traven i det här, säger Håkan Persson som är universitetslektor på institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap.

Det hela började i april i år med att ett gäng ekonomstudenter reste till de tre kommunerna i östra norrbotten för att ta reda på mer fakta till sina affärsplaner. Det är blivande civilekonomer som står för de här ideerna som är av olika karaktär säger Håkan Persson och ger några exempel.

- Det är alltifrån bokningscentraler till väldigt annorlunda boende, kräftfiske och äventyrscamper, säger han.

Han tror att affärsplanerna kan vara en väldigt bra inspirationskälla för olika aktörer som redan finns i, eller vill nystarta något i östra Norrbotten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".