Älvsbyn kritiseras av länsstyrelsen

Länsstyrelsen riktar allvarlig kritik mot socialnämndens verksamhet i Älvsbyns kommun. Det är ett flertal brister som Länsstyrelsen funnit i sin granskning.

Länsstyrelsen pekar till exempel på att handläggningen av barn- och ungdomsärenden inte är acceptabel. Utredningar om barn ska vara slutförda senast inom 4 månader. I några granskade ärenden har utredning inletts först 2-3 månader efter att anmälan tagits emot.

I en tredjedel av granskade ärenden är utredningstiden överskriden, utan beslut om förlängning och utan godtagbara skäl. Att socialnämndens ordförande är medveten om att lagen inte följs, att han har sanktionerat detta och att han själv tar på sig ansvaret för bristerna minskar inte allvaret i situationen enligt Länsstyrelsen.

Inom missbruksområdet resulterar de flesta utredningar i Älvsbyn till öppenvårdsinsats eller annan stödinsats. Men det saknas uppgift om missbrukets omfattning och vårdbehov samt vårdplan i de flesta utredningar.

I ett ärende inom alkoholområdet har nämndens ordförande beviljat tillstånd för servering till allmänheten trots att kök godkänt för allsidig matlagning saknas. Älvsbyns kommun har till den sista oktober på sig att redovisa för Länsstyrelsen hur kommunen ska åtgärda delar av bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".