Konflikt hotar räddningstjänsten i länet

Mellan 300 och 500 deltidsbrandmän i Norrbotten kan komma att gå ut i strejk den 15 juni om ett fackligt varsel utlöses. Det är som varslar om stridsåtgärder för att få igenom krav på bättre försäkringsvillkor för deltidsbrandmännen.

Kraven om bättre försäkringar som Brandmännens riksförbund driver tycker Tord Söderberg, brandförman vid deltidsbrandkåren i Norrfjärden, är befogade.

- Ja jag tycker nästan det. För vi vill ha samma som heltidarna med försäkringsfrågor. Vi gör ju samma jobb, säger han.

Fackets varsel är riktat mot Kommunförbundet och länets kommuner. Det innebär bland annat blockad mot ny och vikarieanställda deltidsbrandmän och mot underhåll av material, men inte mot åtgärder som påverkar beredskapen för akut räddningsjänst.

Det konflikten handlar om är avtalsförsäkringar där deltidsanställda inte är lika bra skyddade som heltidsanställda brandmän. Enligt Matz Lindberg, facklig företrädare på räddningstjänsten i Piteå, så kommer konflikten att få konsekvenser.

- De kommuner som kommer att beröras mest det är ju de kommuner där man förlitar sig på deltid, och det är ju väldigt många kommuner i Sverige och framförallt här i Norrbotten förstås, säger han.

Matz Lindberg anser att kravet på lika försäkringsvillkor för deltidare som för heltidare är berättigat.

- Det är det sanneligen, säger han

Han konstaterar att hittils har kommunförbundet inte visat någon vilja att tillmötesgå de krav som Brandmännens Riksförbund ställt och han tror mot bakgrund av det att det kommer att resultera i en konflikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista