HA-rättegången

"Hjälp gamla tanter"

0:58 min

Rättegången med fem åtalade med kopplingar till Hells Angels har nu avslutats. Åklagaren yrkade fängelse i tre till fyra år för de inblande då de bland annat är misstänkta för utpressning och övergrepp i rättssak.

Samtliga blev också kvar i häktet till dess att domen meddelas.

Att samtliga ska vara kvar i häktet kan ses om en fingervisning om att rätten senare kommer att döma de inblandade. Samtliga inblandade ville att åtalen skulle ogillas och att de skulle släppas på fri fot.

De fem unga männen anses ha gjort sig skyldig till utpressning och övergrepp i rättssak. Ett brott som åklagare Thomas Ennefors ser allvarligt på.

– Den typen av brottslighet hotar hela rättssystemet. Rättssystemet bygger på att folk berättar i rättegångar och till polis om brott som blivit begångna. Och om folk inte gör det går det inte att utreda, säger Ennefors.

Alla fem åtalade är misstänkta för övergrepp i rättssak efter att de hotat en 19-årig Piteåbo som tidigare vittnat i en rättegång. För de fem så yrkade åklagaren på fängelse mellan tre och fyra år.

De är också misstänkta för utpressning efter att ha pressat 19-åringen på 25 000 kronor och två fall av försök till utpressning efter att de hotat två kalixbor att betala 50 000 vardera.

Bland de fem så har fyra direkt koppling till den organiserade brottsligheten, en via Hells Angels och tre via undergruppen Red and White crew.

Åklagaren menar att de fem har ägnat sig åt systematisk organiserat våld. I sin slutplädering sa åklagaren att han tyckte att killarna som har pondus och är handlingskraftiga borde ägna sig åt bättre saker. Till exempel att hjälpa gamla damer över gatan eller att skotta snö.

När han berättade att de åtalade borde få långa fängelsestraff tittade alla med tomma blickar framför sig, då sa han också att om de döms så ska de ta tillvara den möjlighet som ges när de kommer ut till att börja leva ett liv utan kriminalitet.

Samtliga fem åtalade kommer att fira julen i häktet fram till dess att domen meddelas den 5 januari.

De fem misstänkta

31-årig Kalixbo som förutom delaktigheten i utpressningarna och övergrepp i rättssak är misstänkt för att misshandlat en polis i tjänst i somaras och för ett fall av misshandel i Kalix. Medlem i Red and White crew.

25-årig Luleåbo misstänkt för delaktighet i utpressningarna och övergrepp i rättssak. Finns på 48 avsnitt i belastningsregistret. Medlem i Red and White crew.

30-åring skriven i Haparanda med boendes i Luleå. Misstänkt för delaktighet i utpressningarna och övergrepp i rättssak. Tidigare ostraffad. Medlem i Hells Angels

24-årig Piteåbo. Misstänkt för delaktighet i utpressningarna och övergrepp i rättssak.

25-årig Piteåbo. Misstänkt för delaktighet i utpressningarna och övergrepp i rättssak, samt för medhjälp eller anstiftan.

Eleonor Norgren

Nyheter P4 Norrbotten
eleonor.norgren
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.