Krav på anpassad vård i Haparanda

Äldrevården i Haparanda behöver fler sjukhemsplatser för att kommunen ska kunna ta hand om sina gamla och sjuka.

Idag finns många gruppboenden och servicelägenheter, men allteftersom de äldre blir sjukare fordras fler sjukhemsplatser, säger Eini Kemi som är äldreomsorgschef i Haparanda som utrett situationen.

– Bristen består i att det inte finns tillräckligt med platser för dem som behöver mycket vård och hjälp, säger hon.

Haparanda kommun är en av få kommuner som fortfarande har dubbelrum inom äldrevården, där två för varandra helt främmande människor delar rum. De rummen borde ersättas av enkelrum med sjukhemsstandard för mer vårdkrävande personer, anser Eini Kemi.

– Dessutom föreslår vi att kommunen ska lägga ner samtliga gruppboenden inom äldrevården eftersom de inte är anpassade efter människor med stort vårdbehov, säger Eini Kemi.

Kostnaden för att bygga fler sjukhemsplatser beräknas till 25 miljoner. Och 2007 kommer allt att stå klart om politikerna i Haparanda ger sitt samtycke.

– Det kan finnas risk för att vi inte kan ge den vård människor har rätt till om vi inte får fler sjukhemsplatser i kommunen, säger Eini Kemi chef vid äldreomsorgen i Haparanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista