Luleå

Så gammalt är vraket

Vraket i Luleås norra hamn kan nu tidsbestämmas.

Timret är sannolikt fällt i norra Sverige runt år 1700.

Det var under VM-seglingarna 1988 som vrakfyndet gjordes, men det var först under den här hösten som marinarkeologer från Sjöhistoriska fick möjlighet att undersöka vraket i Luleå.

Träprover har skickats till Danmark och svaren har nu kommit. De yngsta årsringarna är daterade till 1666 men experterna bedömer att trädet fällts i närheten av år 1700.

Enligt marinarkeologerna ger detta värdefull kunskap om det relativt okända området "äldre fartyg i norr". Nu följer ytterligare källstudier för att se om vraket kan identifieras.

Vraket som ligger på sex meters djup i Norra hamn berättar också annat. Den flata botten och det som finns kvar av sidorna är ovanligt kraftfullt byggda, som för att bära tung last. Två mastfötter vittnar om att det varit ett seglande fartyg.

Marinarkeologerna kunde också konstatera att fartyget verkar ha tömts på allt av värde innan det sjönk vilket talar för att det sänkts eller i alla fall sjunkit ganska odramatiskt. Det kan vara ett pensionerat fartyg som fått sin sista vila på bottnen i Norra hamn.

Marinarkeologen i Morgon i P4

Träprov från skeppsvraket som ska hjälpa forskarna i att pldersbestämma fartyget..

#link=237862# i Morgon i P4 hör du marinarkeolog Jens Lindström - som själv var med under dykningarna i höstas - berätta mer om kunskapen som kommit fram om vraket i Norra hamn.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.