Boden

"De hade dragna vapen"

1:53 min

Elever från Sandenskolan i Boden blev indragna i polisens rånarjakt. På bussen hem i tisdags blev de vittne till när poliser rusade in för att gripa två män. En krishanteringsplan är nu igång på skolan.

Det blev en dramatisk start på jullovet för flera elever på Sandenskolan i Boden.

Eleverna satt på bussen på väg hem från skolan, när polisen bordade bussen med dragna vapen för att gripa två misstänkta rånare.

– Polisen körde om bussen och gick in. De hade dragna vapen och skrek åt männen att lägga sig ner, säger Oskar Jakobsson som går i nian och bevittnade ingripandet på nära håll.

Det var igår eftermiddag som två knivbeväpnade män i Boden rånade en tredje man på hans dator och sedan flydde med tvåans buss mot Sävast.

– Jag blev bara förvirrad. Men annars var det inte så farligt. Det var intressant att se hur polisen arbetar, säger 15-åringen.

På Sandenskolan tar man händelsen på allvar och idag har man satt igång en krishanteringsplan.

– Poliserna visste precis vad det handlade om och var förberedda, men barnen blev ju överraskade och naturligtvis lite skrämda, säger skolsköterskan Eija Bergenstråhle.

Skolsköterskan och kuratorn kommer nu att vara tillgängliga under jullovet för de elever och föräldrar som vill prata om händelsen.

– Nu är det viktigt att det finns vuxna hemma, i närheten av de här barnen.

De kanske får svårt att somna eller att de fantiserar kring det som häntoch vad som hade kunnat hända om det hade gått illa, säger Eija Bergenstråhle.

Polisen förnekar dragna vapen

Göran Millbert. Foto: Sveriges Radio.

#text=4256260# att de poliser som grep två rånare på en buss med skolbarn skulle haft dragna vapen. #ljud=2809301#

Samed Salman

P4 Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.