Näringslivet i Malmfälten ska förändras

Nu ska den gamla brukskulturen brytas en gång för alla i Malmfälten. Det ska ske samtidigt som samarbetet mellan gruvbolagen och de lokala företagen ska bli starkare. Allt som ett resultat av projektet Tillväxt i Malmfälten, som startade i december förra året.

Fysiska mötesplatser ska skapas mellan företagen och basindustrin. Ett nära affärssamarbete mellan de lokala företagen och LKAB ska främjas. Projektet ’Tillväxt i Malmfälten’ arbetar med att fråga företagen om vilka behov som finns och därefter exempelvis skräddarsy olika utbildningar.

Leverantörerna till basindustrin kan ta ett större ansvar för hela funktioner. Att man inte bara säljer utrustning till LKAB utan istället äger den, men hyr ut ich svarar för underhåll och reparatörerna.

- Det är behoven som ska styra, säger projektledare Anders Sandvärn.

Det är LKAB, som tillsammans med näringslivsbolagen Expandum i Gällivare och Progressum i Kiruna, har startat projektet Tillväxt i Malmfälten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".