Bränneriet i Luleå läggs ner

Bränneriet Kronan i Luleå läggs ner. Skälet är dålig lönsamhet.

Enligt grundaren och huvudägaren Lars Nilsson är Systembolagets inköpsregler ett av skälen till den dåliga lönsamheten. Reglerna gynnar stora tillverkare och hindrar de små, anser han. 

– Som liten brännvinstillverkare får man inte plats i bassortimentet utan hänvisas till beställningssortimentet, och det blir en ren förlustaffär, säger Lars Nilsson.

EU-inträdet ingav hopp

Det var i samband med EU-inträdet 1995 som bränneriet i Luleå och två andra privata svenska brännerier fick etableringstillstånd, men alla tre har sen dess haft ekonomiska problem.

Ett gick i konkurs för några år sedan och nu i sommar läggs Kronan ner. Kvar blir Saturnus som genom sina andra, mer lönsamma produkter, fortfarande håller ut.

Alkoholpolitiken ger Systembolaget monopol

Enligt Lars Nilsson är det inte bara Systemets inköpsregler som är ett hinder för de små tillverkarna. Ett annat är alkoholpolitiken, som inte tillåter svenska tillverkare att skaffa sig en lokal marknad vid sidan av Systembolaget. 

– Jag fick avslag på en ansökan om tillstånd till gårdsförsäljning, säger Lars Nilsson.  

Går samma öde till mötes

Det var 1987 som kemidoktorn Lars Nilsson gav sig in i vin- och spritbranschen. Han startade en vingård i Överkalix och tillverkade bland annat svartvinbärsglögg.

Det gick inte så bra då att komma ut i Systembolagets butiker. Vingården las ner och nu går Bränneriet Kronan i Luleå samma väg.

" Som liten brännvinstillverkare får man inte plats i bassortimentet. "

Lars Nilsson
Brännvinstillverkare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista