Polisen slår larm om drogsituationen i Gällivare

Drogsituationen i Gällivare är värre än någonsin. Det säger både polisen och Nattvandrarna. Båda efterlyser nu ett större engagemang från föräldrarna.

Antalet narkotikaärenden hos polisen i Gällivare var redan i april uppe i samma antal som för hela förra året. Allt fler yngre provar också på droger som till exempel hasch.

- Missbruket går neråt i åldrarna, konstaterar Lennart Landström vid polisen i Gällivare.

Nattvandrarna i Sverige har blidat en allians tillsammans med organisationer inom facket och näringslivet. Det kallas den värsta sommaren. Alla vuxna ska kunna ringa till en tipstelefon om alkohol och narkotika. Tipsen vidarebefordras sedan till polisen.

Lena Lindberg från Gällivare är riksordförande för Nattvandrarna i Sverige. Hon tycker att alla vuxna i Gällivare bör bilda ett nätverk för att stoppa alkohol och narkotika till ungdomarna.

- Vi som tonårsföräldrar och andra vuxna i Gällivare kommun måste agera och reagera nu. Vi kan inte tillåta att ungdomarna ska få tag i alkohol och narkotika så himmelens enkelt. Sätt stopp för det, säger Lena Lindberg.

Telefonnumret till tipstelefonen är: 020-90 90 80

"Vi kan inte tillåta att ungdomarna ska få tag i alkohol och narkotika så himmelens enkelt. Sätt stopp för det."

Lena Lindberg, riksordförande Nattvandrarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista