Sunderbyläkare varnar för barnfetma

Redan nu utpekas barnfetma som ett av vår tids största hälsohot och läkare pekar på att det finns risk för sjukdomar som hjärtinfarkt och njursvikt. Det är sjukdomar som man vanligtvis drabbas av i 60 års åldern men som nu drabbar personer redan i 30 årsåldern, menar Hans Ekenberg överläkare vid Sunderby sjukhus utanför Luleå.

För tio år sedan var en av tio svenska sjuåringar överviktig, i dag är det var fjärde. Anledningen till den ökade fetmaepedemin är dåliga matvanor och stillasittande framför TV:n eller det senaste data-spelet.

En rapport från Folkhälsoistitutet visar att det oftare är pojkar som är överviktiga. Rapporten visar också att nästan en fjärdedel av dom utfrågade i en enkäten inte äter frukost under en skolvecka.

Att ett barn är överviktigt kan lätt leda till mobbing och utfrysninig på skolan menar Siv Johansson som är skolsyster på Stadsöskolan i Gammelstad utanför Luleå.

-Utvecklingen i USA är ett paradexempel på hur fetma och övervikt lätt kan ta över i en familj, när något sådant här händer måste föräldrarna ta sitt ansvar. Barn fattar ju inte att deras fetma kan leda till sjukdomar om 20 år avslutar Hans Ekenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista