Luleåföretag levererar till mobilt försvar

Telekomföretaget Operax i Luleå har fått ett stort kontrakt med den holländska försvarsmakten. Hur mycket affären är värd vill företaget inte avslöja, men enligt marknadschefen Daniel Hydén innebär den ett viktigt genombrott på marknaden.

Operax har utvecklat en programvara som skall användas i den holländska försvarsmaktens nya mobila kommunikationsnätverk för armén och flygvapnet. Avtalet gäller både programlicenser och service.

Även det svenska försvaret är intresserat av Luleåföretagets programvara. Ett avtal om en testlicens skrevs häromdagen med Försvarets Materielverk, FMV. Tidigast 2006, då testerna är klara, avgörs det om även det svenska försvaret skall använda samma nätverksteknik som det holländska.

Operax bildades för fyra år sedan, som en avknoppning av forskningen vid Luleå tekniska universitet, och sysselsätter idag ett 30-tal personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".