Industrifacket kritiserar landstingen

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson har i veckan gått ut med skarp kritik mot flera landsting, för att de planerar att skicka sjukhustvätten utomlands.
Landstinget i Norrbotten kan komma att skicka sjukhustvätten till Finland om det finska företag, som visat intresse att ta över, vinner budgivningen.

Det privata bolaget Berendsen, som idag tar hand om sjukhustvätten, avslutar sitt uppdrag och stänger verksamheten i Boden.
Industrifackets ordförande vid tvätten i Boden, Anders Holmberg, är oroad över att jobben ska försvinna från länet och ut ur landet.
Han försöker istället övertyga politikerna i Norrbotten och Västerbotten att satsa på en gemensam landstingsägd tvätt i Boden.
- Privatisering är inte något som i alla lägen är vettigt för skattebetalarna. Hur jag än vrider och vänder det kan jag inte se att det blir billigare att tvätta utomlands - utom möjligen i ett mycket kort tidsperspektiv, säger Anders Holmberg.

- Om de väljer att skicka bort tvätten blir folk utan jobb, landstingen förlorar skatteintäkter och det blir utflyttning från kommunen, säger Holmberg.

Industrifacket har träffat politiker från landstingen i Norrbotten och Västerbotten, för att prata igenom olika alternativ att rädda tvätteriverksamheten i Boden. En ny träff är planerad före semestrarna.

Berendsens tvätt har 100 anställda i Boden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista