Få fuskar med EU-bidrag

Att det fuskas med EU-bidrag är nåt som det ofta pratas om. Men sanningen är att det inte fuskas särskilt mycket - inte i Norrbotten i alla fall. Det visar de kontroller som enheten för finansiell kontroll på Länsstyrelsen gjort.

Tre fonder inom Mål 1-stödet har kontrollerats, regionala fonden, sociala fonden samt jordbruksfonden. De som sökt pengar och kontrolleras är såväl kommuner som företag och enskilda föreningar och alla sköter sig ungefär lika bra.
- Det handlar inte om stora summor och vi tror att vi har kommit åt det mesta, säger Rolf Gyllefjord, enhetschef på Finansiell kontroll på Länsstyrelsen.

Ur den regionala fonden betalades det under 2003 ut drygt 42 miljoner kronor. 424.000 kronor av den summan visade inte sig inte vara stödberättigat. Ur den sociala fonden gick nästan 10 miljoner kronor ut i stöd under förra året, där var det bara 78.000 kronor som det inte hade gått rätt till med.
Jordbruk brukar vara ett område där det pratas mycket om att fusket är utbrett. Men länsstyrelsens kontroll visar att det inte stämmer. Jordbruksfonden betalade ut 2.7 miljoner kronor och av det var cirka 40.000 inte stödberättigade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista