Färre arbetslösa ungdomar

Ungdomsarbetslösheten i länet minskade förra månaden jämfört med samma tid i fjol. Det visar statistik från länsarbetsnämnden.

Totalt var drygt 1 300 ungdomar mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa förra månaden och det var 166 färre än i maj i fjol. Statistiken från länsarbetsnämnden visar också att fler ungdomar deltog i kommunala ungdomsprogram, arbetsmarknadsutbildning och arbetspraktik.

När det gäller långtidsarbetslösa ungdomar så fördubblades antalet i fjol och arbetsförmedlingarna fick då i uppdrag att halvera antalet till augusti i år.

Länsarbetsnämnden säger i en kommentar att målet nu är på väg att infrias. Hittills i år har antalet långtidsarbetslösa ungdomar minskat med hela 60 procent.

Fler förlorar jobbet i Norrbotten

Arbetsmarknadsstyrelsen AMS har undersökt vad som händer de som varslats upp uppsägning och i hela landet förlorade 32 procent av dem jobbet, medan det i Norrbotten var sämre.

Här förlorade 47 procent jobbet. Det visar alltså att nästan varannan person i Norrbotten som varslades om uppsägning också förlorade jobbet, medan drygt 60 procent i hela landet fick behålla sin anställning eller hittade annat jobb.

Möjligheten att undvika arbetslöshet beror också på arbetsmarknaden och vilken bransch man jobbar i. I Boden blev färre än 20 procent av de som varslades om uppsägning arbetslösa, medan alla varslade i Arvidsjaur förlorade jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista