Rån i Kåbdalis tas upp i hovrätten

De tre män som dömdes i Gällivare tingsrätt för att ha rånat butiken i Kåbadalis i januari i år, har överklagat fängelsedomarna till hovrätten. Två av männen nekade till rånet men den tredje valde att under tingsrättsförhandlingarna göra ett erkännande.

Det var måndagen den 19 januari i år som de tre männen rånade butiken i Kåbdallis på drygt 11 000 kronor. De tre männen nekade till rånet men en av dem valde att under pågående förhandlingar i tingsrätten att erkänna brottet.

Männen var maskerade vid rånet och hotade den ensamma kvinna i butiken med knivar och upprepade ordet pengar, för att förmå henne att öppna kassan.

Under tingsrättsförhandlingarna berättade kvinnan att hon fruktade för sitt liv och att en av männen hela tiden höll en kniv nära hennes kropp. Efter rånet skar männen av telefonledningen och en av rånarna skulle ha sagt ”du säger ingenting”.

Rånarna missade att det fanns ytterligare en telefon i butikens kontor och därifrån kunde kvinnar slå larm om rånet.

Trots att rånarna uppträdde hotfullt ansåg inte inte Gällivare tingsrätt att rånet skulle dömas som ett grovt rån. Och skrev i sin dom att kränkningen av kvinnan inte är att betrakta som grov. Däremot fällde samtliga tre för rån och dömdes till två år och sex månaders fängelse vardera.

Tingsrätten avvisade åklagarens yrkande på att männen skulle utvisas till sitt hemland och tyckte att det inte fanns skäl för ett utvisande.

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i Luleå och beräknas pågå i två dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".