Idrottselever ska hälsotestas

Alla elever på basketgymnasiet i Luleå ska från och med nästa läsår kontrolleras med EKG. Idag finns det inga krav på hälsotester inom svensk idrott, men efter uppmärksammade dödsfall runt om i världen, ska eleverna nu få göra en hälsokontroll inför kommande säsog.

I februari i år dog Akropolspelaren Raimond Jumikis på grund av ett medfött hjärtfel. En månad senare tvingades Plannja Baskets Jonas Wernqvist sluta med all elitidrott när en EKG undersökning visade att även han hade ett medfött hjärtfel.

Efter dessa händelser har nu basketgymnasiet i Luleå, i samråd med elevernas föräldrar, bestämt att samtliga elever i fortsättningen ska hjärtkontrolleras.

Basketgymnasiet i Luleå är ett av många rikstäckande idrottsgymnasium i Sverige där ungdomar tränas för att bli elitidrottare. Bo Tano som är lärare och sjukgymnast på basketgymnasiet i Luleå välkomnar beslutet att undersöka ungdomarna. 

- Det blir en trygghet för eleverna att veta att de har ett friskt hjärta. Egentligen borde alla idrottare som tränar på en hög nivå genomgå en sådan undersökning, säger Bo Tano till Sveriges Radio Norrbotten. 

I Norrbotten finns ytterligare två idrottsutbildningar med riksintag, skidgymnastiet i Malmberget och gymnastikgymnasiet i Älvsbyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista