Landstinget kräver miljonbelopp av Sodexho

Landstinget stämmer företaget Sodexho på 3.7 miljoner kronor. Anledningen är att företaget anses ha brutit avtalet om att ansvara för måltiderna vid Sunderby sjukhus. Igår lämnade därför landstinget in sin stämningsansökan till Luleå tingsrätt.

År 2001 träffades ett avtal mellan landstinget och Sodexho om att företaget skulle ta ansvar för köket i Sunderby sjukhus utanför Luleå. Överenskommelsen innebar att företaget skulle förse sjukhuset med patientmat, samt driva restaurangerna i sjukhuset och landstingshuset. Avtalet gällde till sista december 2006.

Men redan 2002 sa Sodexho upp avtalet med hänvisning till att matförsäljningen var lägre än företaget räknat med. Sedan dess har det pågått skriftväxling mellan parterna och Landstinget tog också senare självt över matansvaret.

Landstinget anser nu att Sodexho begått avtalsbrott och kräver ett skadestånd på 3 744 937 kronor plus ränta.

Enligt Göran Wallo, chef för division service, uppstod extrakostnader för landstinget då de fick ta över mathållningen vid Sunderby sjukhus. Det är de merkostnaderna som landstinget kräver i skadestånd av Sodexho, enligt den stämningsansökan, som man lämnat in till Luleå tingsrätt.

Beloppet kan komma att justeras beroende på de skador, som avtaltsbrottet kan medföra. Landstinget kräver också ersättning för rättegångskostnaderna.

Advokat Olle Flygt, som representerar Sodexho säger att företaget bestrider skadeståndskravet och inte är berett att betala en krona.

Enligt Olle Fygt har företaget en annan beskrivning av vad som hänt än landstinget och han tycker att det är olyckligt att stämningsansökan kommer just före semesterna. Företaget ska nu ge sitt svar på ansökan och sedan ska Luleå tingsrätt besluta om det ska bli rättegång.

Sodexho är ett serviceföretag med drygt 8 000 anställda och en omsättning på 2.8 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista