Fler djurinspektioner efter vanvård

Kiruna kommun ska nu satsa mer på djurinspektioner. Det säger miljöchefen Mats Lahti efter det fall av skrämmande vanvård som upptäcktes i slutet av förra veckan på en gård i en by i Kiruna kommun. 22 djur låg döda och de omkring 70 djur som fortfarande levde har flyttats från gården.

Länsveterinären har kritiserat miljökontoret i Kiruna som hon tycker borde ha gjort tätare inspektioner på gården eftersom det var känt att allt inte stod rätt till.

- Så här i efterhand, med facit i hand, så känner jag också att vi vi borde ha gjort mer, men det har inte varit lätt eftersom bönderna i fråga vid flera tillfällen helt enkelt vägrat att släppa in inspektören, säger Kirunas miljöchef Mats Lahti. 

Han toror att det hade varit möjligt att slippa den här fruktansvärda händelsen om miljökontoret haft mer pengar till inspektioner. Idag har man en kvarts tjänst för ändamålet och det skulle behövas åtminstone en halvtidstjänst, enligt Lahti.

Inför sommaren ska nu miljökontoret anställa extrapersonal för att göra djurinspektioner i Kiruna och Mats Lahti tror att politikerna kommer att förstå att det behöver skjutas till mer pengar.

Vad gäller det nu aktuella fallet av vanvård hoppas Mats Lahti att länsstyrelsen snabbt fattar beslut om att de båda bröderna som äger gården ska förbjudas att ha djur.

På torsdag eftermiddag fattade miljö- och byggnadsnämnden beslut om att anhålla hos länsstyrelsen om djurförbud bönderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".