Fler poliser inför skolavslutning

Den stundande skolavslutningen betyder festligheter och glädje bland länets skolungdomar, men också mycket fylla och tillhörande otrevligheter. Det här gör att polisen på flera håll satsar extra inför helgen.

I Gällivare inträffade förra året omfattande skadegörelser på ett flertal platser där ungdomar samlades. Det vill polisen undvika i år genom att finnas på plats där ungdomarna samlas.

- Var ute vid midnatt en sådan här helg så ser du att det är alldeles för unga som festar, säger Lennart Landström vid polisen i Gällivare.

Polisen i Gällivare har under den här veckan och kommande helg därför satt in extra resurser.

Även i Piteå är det skolavslutning idag och även där ökar polisen sin bemanning. Tre extra patruller arbetar under fredagsdygnet. Peter Lundmark, ordningspolis i Piteå, säger att skolavslutningshelgen är en problematisk helg för många.

- Skillnaden på skolavslutningen och andra ”festarhelger” är att åldern på de som festar är mycket yngre. De som tagit sin examen är som regel på olika nöjesställen medan de som vi har problem med är yngre, de är 13 och något äldre, säger Peter Lundmark.

Han råder också föräldrarna att hålla ett öga på ungdomarna. De samlas på stan och det är mycket droger och alkohol.

Enligt Vägverket ska det också vara mer kontroller av fordon som mopeder, motorcyklar och bilar men även fler kontroller kommer att göras när det gäller nykterheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista