Tornedalskvinnor bör få föda i Finland

I skuggan av striden om BB i Kiruna föreslår Haparandas kommunalråd Sven Erik Bucht (s) att kvinnor från östra Norrbotten ska kunna åka över gränsen till Finland och föda barn, främst Kemi, men också i Uleåborg.

- Det är närmare att åka till Finland än att åka till Sunderbyn, säger Sven Erik Bucht, som bara ser fördelar för blivande mammor att åka till Finland.

Som en fördel nämner han att sjukhuset i Kemi är mycket väl rustat, då de utför omkring 800 födslar per år.

- Där har man också sagt att man kan ta emot fler mammor, säger Sven-Erik Bucht.

- Jag vet att det är många mammor, som är intresserade av att åka över gränsen och föda. Från Haparanda tar det bara 20 minuter med bil. Mammor har redan i fjol varit över och fött barn i Kemi och det har sjukhuset inte tagit betalt för, fortsätter han.

Även Uleåborg har enligt Sven Erik Bucht ett mycket väl utrustat sjukhus.

- Det är ett universitetssjukhus, som kanske också har större resurser än sjukhuset i Umeå. Till Uleåborg är det tolv mil från Haparanda, säger han.

Sven-Erik Bucht, som framhåller att Finland är villigt att samarbete, har framfört förslaget till sin partigrupp i landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista