Djuren mådde sämre än veterinären trott

De djur som omhändertagits efter den uppmärksammade vanvården i en by i Kiruna kommun, mår betydligt sämre än distriktsveterinären först trodde. Ytterligare tre djur har fått nödslaktas.

22 djur hittades ju döda vid den första inspektionen för en vecka sen och det fattades beslut om att omgående omhänderta de drygt 60 djur som fortfarande levde.

När distriktsveterinär Lena Gustafsson under torsdagen undersökte de 28, kor, kalvar och tjurar som flyttats till en annan gård i kommunen fick hon fatta beslut om nödslakt av tre djur.

Det var en ungtjur med så skadade klövar att den inte kunde stå, en ko med ett kraftigt förstört juver och en annan ko med svåra skador i ett ben som inte bedömdes kunna repa sig trots behandling.

Inte heller de övriga nötkreaturen mår bra. Sex kalvar har lunginflammation, flera kor har inflammerade juver och alla har dåligt skötta klövar, men Lena Gustafsson bedömer ändå att de kan bli friska när de nu får mat och vatten och medicinsk behandling.

Under dagen idag har Lena Gustafsson även undersökt de 35 får som flyttats från gården. Ett lamm fick avlivas omgående och tre lamm flaskmatas eftersom deras mammor dött. Resten av fåren väldigt magra, men hämtar sig förhoppningsvis när de får mat och vård.

Lena Gustafsson har jobbat som distriktsveterinär i 17 år och säger sig aldrig ha sett något liknande.

- Man förstår inte hur en människa kan gå runt på sin gård och se djuren fara ill, och inte göra något åt det, säger hon.

I nästa vecka väntas länsstyrelsen fatta beslut om djurförbud för ägaren till djuren. Han är misstänkt för djurmisshandel och polisutredning pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".