Fler drograttfulla förlorar körkortet

Allt fler förlorar körkortet på grund av drograttfylleri. Det har skett en markant ökning under det senaste året.

Drograttfylleri blir en allt vanligare anledning till återkallande av körkort, säger Britt Dahlin som är jurist på Länsstyrelsen.

- Det är både kvinnor och män som kör drogpåverkade, kvinnorna har oftare en blandning av mediciner och alkohol i kroppen när de grips, männen är oftare påverkade av hasch och amfetamin, säger Britt Dahlin.

För kombinationen droger och bilkörning gäller absolut nolltolerans. Det är alltså brottsligt att köra bil med droger i kroppen. Många mediciner står på listan över förbjudna preparat.

Grovt räknat dras vart tredje körkort in på grund av doger och alkohol, vart tredje dras in på grund av fortkörning och resterande tredjedel på grund av sjukdom eller grov brottslighet.

- Det är framför allt unga människor i åldern 18 - 24 år som förlorar körkortet på grund av drograttfylleri, säger Britt Dahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista