Sjukhusköken i Piteå och Kalix riskerar nedläggning

Sjukhusköken i Piteå och Kalix kan komma att läggas ned och ersättas av köket i Sunderby sjukhus. Sunderbyn är också berett att ta över ansvaret för skolmaten i Luleå.

Frågan utreds nu av landstinget säger chefen för landstingets division Service Göran Wallo.

Idag producerar köket i Sunderby sjukhus omkring 2 000 matportioner per dag för sina patienter och besökare, men kapaciteten är 7 000 - 7 500 portioner. Vid sjukhuset i Piteå produceras omkring 800 portioner och i Kalix ännu färre. Det finns alltså utrymme för fler portioner i Sunderbyn och Luleå kommun har efter många politiska diskussioner visat intresse för skolmat från Sunderbyn.

På andra håll i länet samarbetar redan landstinget med kommuner om matproduktionen och det gäller Gällivare och Kiruna.

För landstinget är en ökad matproduktion i Sunderbyn bra, säger Göran Wallo eftersom det skulle bli billigare per portion och man utnyttjar resurserna bättre. Han tycker också att kvaliteten på maten kan bibehållas. Det handlar om cook-and-chillmat, alltså mat som först tillagas och sedan snabbfryses för transport till sjukhusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista