Junilistan valets stora överraskning

I valet till EU - parlamentet igår blev Junilistan den stora överraskningen och segraren med drygt 14 procent. I Norrbotten fick junilistan 12,6 procent av rösterna.

Valframgången innebär att junilistan får in tre ledamöter i parlamentet och Hélène Goudin, lärare från Piteå som står som tredje namn tar plats i EU parlamentet. Så ser det ut innan personkryssen har räknats. De kommer att räknas och presenteras på onsdag.

Hélène Goudin är som så många andra förvånad över junilistans framgång.

– Vi hade räknat med ett mandat, men vi har märkt att folk varit på alerten. De har bland annat kontaktat oss för att få valsedlar hemskickade, men att det skulle bli så här stort, det hade vi inte vågat hoppas på, säger hon.

Hélène Goudin säger vidare att junilistan har haft ett bra budskap och att folk är frustrerade över de etablerade partiernas nonchalans. Och då framförallt när det gäller resultatet av EMU- folkomröstningen. Hon anser att de inte hade förankrat frågan inom partierna och att de nu inte hade emu- kritiker på sina listor till EU-valet.

– Jag kommer inte att arbeta med några speciella frågor utan jag ska se till att besluten skickas tillbaka till den svenska riksdagen. Men måste jag välja ett område så blir det utrikespolitik.

Först vill Hélène Goudin dock invänta resultaten av personrösterna som kommer att vara klara på onsdag.

Röstsammanräkning och valresultat

Följ sammanräkningen på Valmyndighetens hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista