Deltidsbrandkår i fara

Framtiden för deltidsbrandkåren i Norrfjärden är oviss. I slutet av den här månaden tar Piteås kommunfullmäktige ställning till en ny räddningstjänstplan för kommunen. I den ingår ett förslag att göra om deltidsbrandkåren i Norrfjärden till ett räddningsvärn. Det oroar brandförman Tord Söderman.

Pite kommun ska på sitt sista fullmäktige inför sommaruppehållet klubba ett förslag till en ny räddningstjänstplan som innebär besparingar för kommnen. För deltidsbrandkåren i Norrfjärden innebär förslaget att den kan komma att göras om till ett räddningsvärn. Hur det blir i slutänden är än så länge oklart för Tord Söderberg brandförman vid deltidsbrandkåren i Norrfjärden.

- Vi vet inte. Vi hoppas vi får vara kvar. Vi tycker att vi behövs, säger han.

Om deltidsbrandkåren i Norrfjärden görs om till ett räddningstjänstvärn så betyder det sämre ekonomiska villkor för de nuvarande deltidsbrandmännen. De skulle då bara få betalt för arbetad tid och ingenting för jour och beredskap, befarar Tord Söderberg.

- Ja det skulle ju bli kämpigt, säger han.

Han tror också att det kan leda till att några tvingas söka något annat jobb. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista