Svalt intresse för valet i Norrbotten

Intresset för att rösta i valet till EU parlamentet var minst sagt ljummet. I snitt röstade omkring 35 procent i Norrbotten. Lägst var engagemanget i Gällivare som visade ett valdeltagande på endast 25 procent.

Intresset och engagemanget för valet till EU parlamentet var ljummet i Norrbotten liksom i övriga landet. Det lägsta valdeltagandet fanns i Gällivare där bara 25,2 procent gick till valurnorna. Allra sämst var det i Nilivaara utanför Gällivare, där drygt 16 procent tog till vara sin demokratiska rättighet och röstade. Tätt följt av Haparanda med 27,3 procent och Kiruna med 28 procent.

Det högsta valdeltagandet hade Piteå med nästan 42 procent följt av A-kommunerna, Arjeplog och Aravidsjaur på 38,2 respektive 38,1.

De som har röstat tycker att det är en medborgerlig rättighet och en skyldighet att rösta. De som inte har röstat är antingen oengagerade eller tycker sig inte ha fått nog med information inför valet till EU-parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista