Ambassadör Chen Mingming och landshövding Per-Ola Eriksson
Norrbotten

Kina besöker Norrbotten

1:24 min

Sverige är en pålitlig samarbetspartner och besöket kan resultera i kinesiska investeringar i Norrbotten, det säger Kinas Sverigeambassadör Chen Mingming.

Ambassadören är på besök i tre dagar i Norrbotten med en delegation. Råvarorna inom gruvindustrin, koppar- och järnmalm och skogen tycker den kinesiska gruppen är intressant. Och en snabbjärnväg mellan Kina, över Ryssland till norra Sverige är en bra idè säger ambassadör Chen.

Det är många som har tryckt på för att få träffa Kinas ambassadör med fru Ye Shufang , Kinas handelsråd, förste- och tredjesekreterare.

Landshövding Per-Ola Eriksson är värd och tyckte det var passande att:

- Vi har precis fått en ny "Kina-Volvo" på Länsstyrelsen och gissa vilka som fick inviga? Jo ambassadör Chen Mingming med delegationen!

Nu åker de runt och träffar representanter för LKAB, Northland resources, Swerea Mefos, Invest in Norrbotten, Vindkraftscentrum i Barentsregionen, Energitekniskt centrum, Luleå universitet, Handelskammaren, Visit Luleå och Luleå kommun.

- Vi är ett land som snabbt urbaniseras och behöver era råvaror, förklarade Chen.

- Ni är vägledande inom miljöteknik, fortsätter han och det här besöket ska nog bli en start för samarbete mellan er industri, framför allt på metallområdet, säger Chen Mingming.

Han avslutar med att säga att relationerna mellan Kina och Sverige är och har varit goda:

- Sverige var det första landet i väst som erkände Kina som stat för 60 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista