Nytt sätt att arbeta ger färre avhopp

På K4 i Arvidsjaur har antalet värnpliktiga som i förtid avbryter sin utbildning i förtid minskat från 15 procent till fyra procent under det senaste halvåret. Enligt regementsledningen är det ett resultat av att man arbetet fram en helt ny modell för hur man ska arbeta med soldaterna på förbandet.

På regementet K4 i Arvidsjaur har man arbetet fram en helt ny modell för att minska det stora antalet soldater som i förtid avbryter sin värnpliktsutbildning. Under de senaste sex månader som den nya modellen har använts har antalet som hoppar av sin utbildning minskat från 15 procent ner till fyra.

- Den så kallade K4-modellen går bland annat ut på en bättre information till värnpliktiga om utbildningen. Ett bättre urval bland de personer som söker sig till K4. Dessutom har språk och attityder ändrats, säger regementschefen Bengt Sandström.

Målet med det nya sättet att arbeta är också att dom värnpliktigas föräldrar ska kunna se och lyssna på när utbildningarna bedrivs och tycka till om det dem ser och hör.

Minskad vikt på utrustningen

För att få ner avhoppen ännu mer ska man även se över den utrustning som soldaterna använder. Genom att använda utrustning som finns i det civila tror man på K4 att man kan halvera vikten på jägarsoldaternas utrustning.

- Vi tror att skor eller en ryggsäck som är bättre anpassade efter den enskilde soldaten kan minska risken för skador och förslitningar, säger Bengt Sandström.

Bättre användning av människor och pengar

Att få ner antalet avhopp är en stor vinst för försvaret. Utbildningen av en jägarsoldat kostar runt 400 000 kronor, så det rör sig om mångmiljonbelopp som hittills sparats genom att minska avhoppen.

- Dessutom finns den en mänsklig bit i detta. Många upplever det som en personlig tragedi att inte klara av en utbildning, säger Bengt Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista