Biståndsorganisation kräver mer kunskap om samer

Biståndsorganisationen UBV, utbildning för biståndsVerksamhet, som skickar volontärer till Latinamerika vill att deras biståndsarbetare ska ha kunskap om samer innan de åker utomlands. Med en kunskap i bagaget skulle det vara lättare för de svenska volontärerna att närma sig och förstå vikten av bland annat två-språkighet och symboler, menar UBV:s ordförande Carmen Blanco Váler som själv tillhör ett urfolk i Peru.

I drygt 30 år har biståndsorganisationen UBV sänt volontärer till Latinamerika, men under det senaste året har arbetet fått en annan inriktning. Biståndsarbetet inriktar sig nu på tre grupper av människor. Ungdomar, lantarbetare och bönder, samt urbefolkningar.

Organisationen har tidigare jobbat med ursprungsfolk, men inte i egenskap av dom är just ursprungsfolk. Nu ska man dock se till urbefolkningarnas speciella problem och förutsättningar lyfts fram i bistånds-arbetet.

Därför vill Carmen Blanco Váler att de volontärer som skickas från Sverige redan på hemmaplan ska få bekanta sig med specifika urfolksfrågor, för att på så sätt kunna ha en bättre kännedom och förståelse om urbefolkningens problem i det land där de kommer att arbeta.

I den utbildning som volontärerna får innan de reser vill hon att det ska ingå undervisning om Sveriges urbefolkning - samerna.

- Man kan inte arbeta mot andra regeringar, om man inte vet hur den egna staten behandlar sin ursprungsbefolkning, säger Carmen Blanco Váler, till Sameradion. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista